BALDASZTI'S - MINI GOURMET BIRODALOM
Baldaszti Péter gasztro-birodalmáról szeretnék pár szót
írni, ha már a sors úgy hozta, hogy szerencsém volt a Lánchíd utcában
elhelyezkedő „Kitchen” névre keresztelt éttermében és az Andrássy úti „Grand”-ban
is két ebédet elkölteni, egymást követő napokon.
A két hely karaktere nagyon hasonló. Összekötő eleme a tulaj személyén és nevén kívül a fesztelen környezet, az étlap felépítése, a profi kiszolgálás és az ételválaszték is. A Baldaszti éttermek amolyan bisztro-resto-deli szerű műfajt képviselnek, reggelivel, ebéddel, napi menüvel, friss és helyben készült finomságokkal és készen kapható, illetve előre-csomagolt termékekkel is.
Először nézzük a Kitchent. A Kitchen-t folyamatos fejlődés és kísérletezés jellemzi, hiszen még nem voltam ott úgy, egymást követő alkalmakkal, hogy valami ne változott volna meg a belső térben. Valószínűleg nem volt teljesen egyértelmű az irány a kezdetekben, hiszen először, mint gourmet deli pozícionálta magát, és sokkal kisebb hangsúlyt helyezett a konyhára.
Ez mára fokozatosan megváltozott és manapság már sokkal inkább étteremként tartják számon. talán rájöttek, hogy a Culinarist nagyon nehéz megverni delicatesse szinten, még akkor is, ha itt a Baldasztiban annál sokkal prémiumabb, méregdrága fűszerek, borok és konzervek sorakoznak. Egyszerűen nem tudnak olyan forgalmat bonyolítani ilyen választék mellett, hogy kifizetődő lenne egyedül erre ráfeküdni. A Kitchenbe nemrég érkezett új szakács, az Alabárdosból megismert igen invenciózus Győrffy Árpád, aki pár hónapja vette kezébe a konyha irányítását (ui. most érkezett a hír, hogy Árpád már nincs ott - átment az Arany Kaviárba).
Egyébként Baldasztinak éttermi tanácsadója volt majdnem minden elsimert gasztro-szakértő széles e hazában: Segal Viktortól (konyha), Mautner Zsófin keresztül (fűszerek) Harmath Csabáig (borválaszték). Úgyhogy minőségi alapanyagokban és hozzávalókban tényleg nincs hiány.
Kacsamájpástétom retekkel. Vékony kacsamáj szelet egy kacsamáj pástétom/rillette szerűség közé ágyazva. A zsíros, tömény kacsamájat jól ellensúlyozta a savanykás, ecetes reteksaláta. Klasszikus bisztrofogás. A finom házikenyerekre kenegetve el is telünk gyorsan az előétellel.
Sáfrányos halleves- a halleves íze kellően koncentrált, érződik és látszik is a sáfrány. Állaga selymes, nem híg, nem vizes, jól érződik rajta a benne főtt és utóbb vélhetően teljesen passzírozott és átszűrt halak íze. A betétek hol füstösen, markánsan, hol decensen fonódnak egymás köré, látványra, mint egy kis haltorony. Érződik benne a folyami hal is, talán sósabb szardella is került ide egészben, de van klasszikus fehérhúsú tengeri hal is. Szép, változatos, ízes kompozíció.
Csokis torta / ganache bazsalikom fagyival. Éjfekete, sűrű csokitorta, komoly csokoládékrémmel, egy igazi bomba, amit remekül ellenpontoz a harsány, szép zöldes, könnyű, nem túl édes bazsalikomfagyi.
És most a Grand. A Grand egy tisztább képlet: a Kitchenben
folyó kísérletezés konyhai és egyéb téren itt már kiforrott koncepcióként
jelenik meg. Kínálata, fókuszpontjai, arculata nagyon hasonló a
„kistestvérhez”. A hajdani Goa étterem
helyén nyílt étterembe a tulaj a Pesti Lámpás két szakácsát csábította el.
http://www.baldasztis.com/
A két hely karaktere nagyon hasonló. Összekötő eleme a tulaj személyén és nevén kívül a fesztelen környezet, az étlap felépítése, a profi kiszolgálás és az ételválaszték is. A Baldaszti éttermek amolyan bisztro-resto-deli szerű műfajt képviselnek, reggelivel, ebéddel, napi menüvel, friss és helyben készült finomságokkal és készen kapható, illetve előre-csomagolt termékekkel is.
Először nézzük a Kitchent. A Kitchen-t folyamatos fejlődés és kísérletezés jellemzi, hiszen még nem voltam ott úgy, egymást követő alkalmakkal, hogy valami ne változott volna meg a belső térben. Valószínűleg nem volt teljesen egyértelmű az irány a kezdetekben, hiszen először, mint gourmet deli pozícionálta magát, és sokkal kisebb hangsúlyt helyezett a konyhára.
Ez mára fokozatosan megváltozott és manapság már sokkal inkább étteremként tartják számon. talán rájöttek, hogy a Culinarist nagyon nehéz megverni delicatesse szinten, még akkor is, ha itt a Baldasztiban annál sokkal prémiumabb, méregdrága fűszerek, borok és konzervek sorakoznak. Egyszerűen nem tudnak olyan forgalmat bonyolítani ilyen választék mellett, hogy kifizetődő lenne egyedül erre ráfeküdni. A Kitchenbe nemrég érkezett új szakács, az Alabárdosból megismert igen invenciózus Győrffy Árpád, aki pár hónapja vette kezébe a konyha irányítását (ui. most érkezett a hír, hogy Árpád már nincs ott - átment az Arany Kaviárba).
Egyébként Baldasztinak éttermi tanácsadója volt majdnem minden elsimert gasztro-szakértő széles e hazában: Segal Viktortól (konyha), Mautner Zsófin keresztül (fűszerek) Harmath Csabáig (borválaszték). Úgyhogy minőségi alapanyagokban és hozzávalókban tényleg nincs hiány.
Na de nézzük az ételeket először a Kitchenben:
Bazsalikomos céklalé – szuper kis üdvözlőfalat, tényleg
felébreszti az ízlelőbimbókat.
Kacsamájpástétom retekkel. Vékony kacsamáj szelet egy kacsamáj pástétom/rillette szerűség közé ágyazva. A zsíros, tömény kacsamájat jól ellensúlyozta a savanykás, ecetes reteksaláta. Klasszikus bisztrofogás. A finom házikenyerekre kenegetve el is telünk gyorsan az előétellel.
Korianderes tigrisrák saláta retekkel. A rák zseniális –
éppen hogy megmelegítették, roppanós, akár érkezhetett volna a tengerből is
percekkel azelőtt. A terrine-el ellentétben egy vérbeli orientális fogás.
Sáfrányos halleves- a halleves íze kellően koncentrált, érződik és látszik is a sáfrány. Állaga selymes, nem híg, nem vizes, jól érződik rajta a benne főtt és utóbb vélhetően teljesen passzírozott és átszűrt halak íze. A betétek hol füstösen, markánsan, hol decensen fonódnak egymás köré, látványra, mint egy kis haltorony. Érződik benne a folyami hal is, talán sósabb szardella is került ide egészben, de van klasszikus fehérhúsú tengeri hal is. Szép, változatos, ízes kompozíció.
Vajhal pak choy-al, csilis zöldségekkel és curryvel. Ez egy hal
currynek indult, amivel szintén keletre tekintget a konyha. ízre jó, viszont a
curry picit hígabb a kelleténél.
Borjúfartő csicsókapürével, fonnyasztott újhagymával
jus-vel. A csicsóka hál istennek betört a modern magyar konyhába, illetve talán
visszatért, ami nagyon jó hír. Egyszerűen imádom. íze valahol a burgonya és a
zeller környékén mozog, remek püréket lehet belőle készíteni. A fartő is nagyon
kellemes, talán egy hajszálnyit lehetett volna omlósabb. Kellemes bisztro fogás.
Csokis torta / ganache bazsalikom fagyival. Éjfekete, sűrű csokitorta, komoly csokoládékrémmel, egy igazi bomba, amit remekül ellenpontoz a harsány, szép zöldes, könnyű, nem túl édes bazsalikomfagyi.
Csicsókaleves szárított sonkával és almabetéttel. Nem bírtam
itt sem ellenállni a csicsókának, de most más formában fogyasztottam. Levesként
talán jobb volt, mint püréként. Nagyon nagy ötlet volt apró almakockákat
elhelyezni a tányér alján, hiszen a sűrű, tartalmas meleg levesben üdítő hatottak
a friss kis savanykás kockák. A szárított, sós sonka is tökéletes addíció volt.
Összességében egy remek leves.
Melanzana alla Parmigiana A második fogás picit visszafogott
volt, de tudatosan választottam vega fogást a karácsonyi dőzsölés és zabálás
után. Szükségem volt egy kis pihenőre. Hozzáteszem a padlizsán nem éppen arról
híres, hogy könnyű lenne, hiszen Olaszország szegényebb részein régen
húspótlóként ették – a szegény ember sztékje volt. Ugyanis ha megszívja magát
olajjal egy kövér padlizsánszelet, akkor iszonyú tömény és laktató tud lenni.
Ettem már ebből olyan verziót is, amiben néhány szelet pármai vagy jobb sonkát
helyeztek a padlizsánszeletek és a sajt közé, ez most itt hiányzott. De így is
isteni volt: padlizsánhegy, friss paradicsom szósz, besült/rásült parmezán.
A látottak alapján mindkét Baldaszti étterem igen jó konyhát
visz, nemcsak technikailag erősen, de ötletben és kreativitásban is. Kár, hogy
Árpád nem erősíti már a Kitchen konyháját… távozása talán picit értéktelenné is
teszi ezt a recenziót, hiszen annyi minden múlik a vezető szakácson. A
koncepció szerintem folyamatosan alakul és bevallom, őszintén nem pontosan
látom az irányát. Talán nem pontosan érthető még a resto-deli pozíció ezen a piacon,
és a kereslet sem úgy alakul a deli irányába, ahogy előre tervezték. Ezért lett
inkább étterem… Szóval kicsit zizis a kép, de a csodálatos minőségű kész
termékek és a jó konyha miatt csak remélni tudom, hogy tartani tudják magukat a
piacon.
Összesen: 6,5/10
Baldaszti’ Kitchen és Grandhttp://www.baldasztis.com/