VAPIANO -TÉSZTA ALAPFOKON
Ha valamire ideges vagyok mostanában, az a Vapiano.
Megmondom mi ez az egész: szakácsnak nem nevezhető, munkaközvetítőből érkezett
tanoncok egy jól rögzített feladatsort darálnak le gépiesen egy serpenyő és
néhány előre gyártott alapanyag segítségével, miközben a vendég iszonyú
penetráns fokhagymabűzben álldogál hatodmagával egy sorban negyed órákat, húsz
perceket. Hogy ez az egyik legfelkapottabb olasz étterem lenne a városban? Hadd
röhögjek. Ennél százszorta gyorsabb és frissebb tésztákat és pizzákat kap a
delikvens bárhol.
De hát itt van ez a fránya marketing, a jópofa kártyás
rendszer, a meg a feeling, hogy az ember gyorsan friss tésztát kap, hogy asztalán
ott van még egy csomó friss dolog: egy (igen rossz) csiliolaj, meg egy kis
csupor bazsalikom, meg egy kevés rozmaring, na meg ŐRÖLT BORS. Hű. Megáll az
ész!! Hát erre érdemes költeni, hiszen ez FRISS. Lehet, hogy nagyon friss, de
hogy íze nincs, az is biztos.
Midőn buzgott bennem a felfedezés és a megértés vágya, mint
David Attenborough bevetettem magam a Vapianoba a vendégsereg közé, néztem,
megfigyeltem és próbáltam rájönni a titok nyitjára. Az emberek tényleg azt
gondolják, hogy ez egy gyorsétterem, ami így is lenne, ha nem állnának előtte
mondjuk 10-en a tésztáspult előtt. A végén kb. ugyanannyi időbe telik a
szomszéd olaszba megrendelni egy tésztát, leülni és meginni egy vizet mint itt „felbüdösödni”
és álldogálni órákat a sorban. Aztán azt sem értem, hogy a MOM Parkban miért 10:1 az arány a konyha és vendégtérnek? Ennyi asztalra minimum kétszer annyi szakácsot állítottam volna be.Hiába, imádják az emberek azt a kis
kártyaétlapot fogdosni és a 10 féle tészta közül választani egyet. Egyébként a
választék is elég szűk egy valamit magára adó trattoriához képest, de sebaj.
Persze van egy bája annak, hogy megmondhatod személyesen a
szakácsnak, hogy mit kérsz a tésztádba, vagy salátádba. De elgondolkodott bárki
azon, hogy miért akkor öröm, hogy kérhetsz csilit, vagy fokhagymát bele, és a
végén rá parmezánt? Mégis melyik étteremben nem kapsz a tésztádhoz parmezánt?
Itt ráadásul szűk sávban szórják csak a tésztára a sajtot, amiből még repetázni
se tudsz, ha egyszer elhagytad a konyhapultot. Akkor már csak bazsalikommal és
borssal operálhatsz az asztalodnál.
Paradicsomleves. Sűrű, unalmas, átlagos, kicsit savanykás.
DE dizájn csészében érkezik, amin a kanálnak van külön kis kivájt
formatervezett tartókája. És kapunk rá parmezánszórást, ha kérjük. Menő.
Tonhalsaláta. Brutál méretűek a saláták, akár ketten is
megbírkózhatnak vele. A tonhal nem különösebben izgalmas, mellette tojás és
olivabogyó, alatta 300 kiló mix salátalevél, uborka, paradicsom.
Cézár saláta. Durva fokhagymás öntet, amitől 2 napig büdös
utána az ember. Tépkedett egyensaláta. Rostlapon
kisütött szintén fokhagymás, de ízre jó, friss rákocska. Szám szerint 5 darab,
gondolom ez is sztenderd. Ja, és van alatta még 5 db parmezánlap, a saláta
tetején keresztbe helyezve, ahogy a recept előírja. Parmezán és rák gyorsan elfogy, marad a durva mennyiségű saláta ellapátolása.
Tejszínes csirkés linguini. Egy szó jut eszembe az itteni
tésztákkal kapcsolatban és az a ragacs. Nem tudom hogy érik el, vélhetően a
tészta főzőlevének adagolása, a keményítő vagy egyebek által, de majdnem minden tészta nagyjából 5
perc után úgy fest, mint egy egybefüggő ragacshalom. Minden mindennel
összeragad, nehezen kezelhető, besűrűsödik. Az íze is olyan ragacsos. Valami minimális
paradicsom érezhető. valami pici íze van a csirkének is, de aztán annyi - a
tejszín mindent jótékonyan elnyom. Marad a ragacslapátolás.
Összességében: erősen átlagos, esetenként az alatti olasz gyorséttermi íz, gyorséttermi színvonal.
Lelketlen, unalmas ételek. És azt, hogy prémiumnak nevezi magát a honlapján, az
már tényleg erős. Tényleg nem fér a fejembe, hogy olyan alkalmakon kívül,
amikor az embernek van 10 perce hogy egy unalmas tésztát letoljon, kinek jutna
eszébe ezt célként választani, netalán családdal beülni, esetleg egy romantikus
vagy baráti vacsora színhelyéül választani.
Vapiano MOM Park
http://www.vapiano.hu/?vapiano=menu1&site=miert_mas
Összességében: 4,5/10