ST. JOHN - LONDONI ÁLLATSÁGOK

London, St. John. A világ tizennegyedik legjobb étterme. Nem akarom előre lelőni a poént, de ha ez a Restaurant Magazine mércéje, akkor sok hazai étterem felférne a listára.
Londonban vagyok a Maraton napján. Lezárták az egész várost. Ekkor döbbenek rá, hogy egy logisztikai bravúrt kell végrehajtanunk barátaimmal, hogy Kensington-ból valahogy átverekedjük magunkat a blokádokon és eljussunk EC1-be, a smithfieldi piac mögé, a St. John étterembe. Muszáj valahogy megoldanunk, mert vár minket London egyik legkedveltebb és a világ tizennegyedik legjobb étterme.
Londonban vagyok a Maraton napján. Lezárták az egész várost. Ekkor döbbenek rá, hogy egy logisztikai bravúrt kell végrehajtanunk barátaimmal, hogy Kensington-ból valahogy átverekedjük magunkat a blokádokon és eljussunk EC1-be, a smithfieldi piac mögé, a St. John étterembe. Muszáj valahogy megoldanunk, mert vár minket London egyik legkedveltebb és a világ tizennegyedik legjobb étterme.
A St John ezen felül a bloggerek kedvence is, valószínűleg azért, mert annyira határozott profillal rendelkezik. Nincs itt mellébeszélés, habozás, szifonok, sous vide gépek és társaik. Itt kérem alapvetően egyszerű, flancmentes brit konyha található. A St John-ban malackodni lehet, de azt nagyon. A szakács, Fergus Henderson mottója a „Nose to Tail eating”, avagy felfalni mindent orrtól farokig bezárólag. Ez a szemlélet áthat mindent az ipari, szinte már vágóhídszerű belső berendezéstől és „díszlettől” a felszolgálók hentes-szerű kötényéig. Az étlap is valami hasonlóról árulkodik: van itt minden sült velőtől kezdve malacorron keresztül, karajig, belsőségekig bezárólag.
A St. John egyszerűen egy jól eltalált hely, jó ötletekkel. Mint említettem a dekoráció - ha annak lehet nevezni - kimerül egyszerű fehér falakban, azokra felfúrt kabátakasztókban és nagy, ipari belógó lámpákban. ... a bisztró szó ebben az esetben erős túlzás lenne. De alapvetően könnyű beleszeretni ebbe a kötetlen hangulatba; látszik is, hogy az idejárók zöme törzsvendég, tudják hogy mitől döglik a légy.



Egészen csodálatosan szép, harsogóan zöld spárgasípokat is kapunk, istenien roppannak. Jó tudni, hogy a szakács lépést tart a szezonnal és az aktualitásokkal....esetleg járt a szomszédos smithfieldi piacon. A spárgához kis tégelyben olvasztott, meleg vajat szervíroznak, amivel időközönként nyakon önthetjük a zöldeket. Remek ötlet, egyszerűségben a nagyszerűség. Itt valóban nem kell több garnírung, mellékzönge, vagy sallang, a fogás úgy jó, ahogy van.




A hely nagyon ki van találva és a marketing csillagos ötös. Ha az ember nagyon belszeret a St John-ba akkor ebéd után még malacos pólót is vehet, amelyen a disznó különböző részeit jelölték meg, akár egy hentesnél. De van itt kötény, bögre és szakácskönyv is. A környék egyébként hétvégén teljesen üres – az étteremben ülőkön kívül egy árva lelket sem lehet látni itt az utcán, hiszen a City kellős közepén vagyunk. Normál ember hétköznap ebédre jár ide és hétvégén átadja a helyét a turistáknak és a lokális bohém közösségnek, hogy kedvükre malackodjanak. A St John rendes, takaros színvonalat képvisel és egyszerűséget, puritanizmust hirdet. Talán már önmagában ennyi is elég lenne ahhoz, hogy a mai világban megkülönböztessék magukat az önjelölt pacojetterektől és thermomixelőktől. De mégis összességében csalódást jelentett slendriánsága. A világ tizennegyedik éttermének ennél sokkal többet kell tudnia.
St John
http://www.stjohnrestaurant.com/
Összességében 6/10