BOCK BISTRO MEATLOVERS UNITE!

Húst csak Bocknál!

Ez a rövid bejegyzés arról kívánja értesíteni az érdekelteket, hogy új trónkövetelő pályázik a legjobb budapesti magyar étterem címére. Fura ugyan, de az „igénybejelentő” francia stílusú bisztrónak mondja magát. Ráadásul híres borászunk, Bock úr – barátainak csak Boxi – nevét viseli.

Namármost. Arról, hogy Bocknak mi köze van a Bock Bistrohoz – leszámítva azt, hogy tőle való a borkínálat nagyobbik hányada – sejtelmem sincs. Nem hiszem, hogy ő a tulajdonos, mivelhogy az étterem az Erzsébet köürúti Royal Szálló földszintjén helyezkedik el; és azt sem hiszem, hogy ő állítja össze az étlapot. De a neve garancia arra, hogy a bor – minimum – nagyon finom lesz.

És az volt! A Bistro Cuvee-t választottuk, amely legalább hat különféle szőlőfajta – a merlot, a syrah, a cabernet-k – elegyéből készült. Ez egy egészen különleges bor, mely azonban csak itt kapható, tehát ha valaki meg akarja kóstolni, kénytelen elzarándokolni a Bock Bistroba.

A bor mellé bőséges választékot kínálnak a házi falatkák: a házi szalámi, a házikolbász ÉS a házi disznósajt, mely manapság ritka finomságnak számít. Aztán az ember kenhet itt IGAZI disznózsírt a kenyerére, és ropogtathat hozzá igazi hagymát. Az ilyen zabagyakorlat persze nem nyúlszívűeknek való. Alternatívának mindenesetre ott vannak a könnyű hideg előételek, rákok, marinált tenger gyümölcsei – csakhogy ki vágyik halra olyankor, amikor különféle disznóságokat ehet sok, sok zsírral.

Ha aztán fölpillantunk a krétával teleírt fekete táblára, amelyen a napi különlegességek olvashatók, az embernek összefut a nyál a szájában. Báránygerinc legyen? Esetleg zöldfűszeres bárányborda? Disznófül, libacomb? Vagy…vagy mégis székelykáposzta csülökkel? Most, hogy mindezt leírom, megint beindul a nyálműködésem. Nos, rendben, negyven fok van odakint, itt benn meg hűvös, ezenfelül tudom, hogy fogynom kéne, meg tisztában vagyok azzal is, hogy székelykáposztát a rendes magyar ember esküvői lakomákon, éjfélkor eszik, de egye fene! Bedöntök még egy fél palack cuveet, s jöjjön, aminek jönnie kell.

És érdemes várni! Az én káposztámra azt szokták mondani, hogy „gazdagon”, s íme, a finom savanyított zöldség társaságában borjúpaprikásból való, omlós-szaftos húsdarabok jelennek meg valamint egy vajpuhaságúra főtt óriási csülök. Első pillantásra is legalább 1o ezer kalória. Húsz perccel később a tányérom már üres, a szaft maradékát fehér kenyérrel mártogattam ki. Társaim meg odavannak a bárányuktól. Az egyetlen fogás, amely kissé kirí az asztal egyéb tartalmai közül, egy csirkés, szárított paradicsomos tészta. De ki az a bolond, aki ilyen helyen tésztát rendel?

Nem tudom, miképp, de a vége felé még letolok egy meggyel körített csokoládé szufflét. Lelki szemeimmel látom, amint a koleszterinszintem átdöfi a tetőt; tudom, hogy egy hétig könnyű csibelevest eszem csak, de még folytatom. Egy sajttálat esetleg? – hallom még. Aztán világ elsötétül körülöttem, zuhanok a mélybe.

Bock Bisztró
Összesen: 8/10
www.bockbisztro.hu
------------------------------
A short post to inform all of you out there that there is a contender to the throne of top Hungarian restaurant in the city. Strange as it may seem it comes in the form of a "french-style bistro". It also comes signed by our famous winemaker Mr. Bock or Boxi as he is affectionately known by his friends.

Now what Mr. Bock has to do with the Bock Bistro - except for delivering the majority of the wines sold in the establishment - is a mystery to me. I don't think he owns the place which is located at the bottom of the Hotel Royal on Erzsébet krt., neither do I think that he is in charge of the menu. But his name is a guarantee that - at the very least - the wine will be very tasty. And tasty it is! We went for the Bistro Cuveé which is a grand blend of at least 6 different varieties of grapes including Merlot, Syrah and the Cabernets. It's simply exquisite wine and only sold at the premises so all of you will have to make your way here to taste it.

To go with the wine you may choose from a veriety of house tapas including house salami, house kolbász AND house disznósajt, which is a delicious rarity nowadays. You can also spread some REAL lard on your bread and eat real onions to go along with it. Definitely not an exercise for the faint at heart. Of course you can find the usual light snacks, scampi, some marinated frutti di mare, but who needs fish when you can have piggy things and lots and lots of lard?

Just by looking at the blackboard with the daily specials written on it with chalk my mouth starts to water. Shall I have the rack of lamb, the shoulder of lamb rubbed with herbs, the pigs ears, the gooseleg...or maybe the székely cabbage with some pork knuckle? I can't stop salivating now, I'm even drooling as I'm writing this down. Ok, I know it's about 40 degrees outside, but it's cool in here, I also know that I'm supposed to be on a diet, I also know that you only eat székely képoszta at midnight at weddings, but I can't resist. I wash down another half a bottle of Bisztro Cuveé and wait for what comes.
And it's worth the wait for everybody! My cabbage has a delicious, rich consistency with juicy pieces of meat from a veal paprikas inside and a wiggly-jiggly boiled, cooked grandieuse piece of knuckle placed on the side. 10 000 calories just by the looks of it. 20 minutes later it's disappeared off my plate and the sauce of the cabbage wiped out completely with white bread. The others also rave about their lamb dishes. The only thing not looking so good at the table is the pasta with sun dried tomatoes and chicken. But you'd be a fool to order pasta here.

I don't know how but I still manage to pump down a chocolate soufflé towards the end with some sour cherries on the side. I can see my cholesterol levels going through the roof and a diet of light chicken soup for a week after this, but still I go on. A cheese plate perhaps?

Things go black around me, I faint.

Bock Bistro
http://www.bockbisztro.hu/
Overall: 8 /10
Overall