ZÓNA ÉTTEREM - EGY MÁSIK ZÓNÁBAN
Az első dolog, ami feltűnik, hogy a hely tele van és
teljesen más a hangulat. Fesztelenebb? Felszabadultabb, könnyedebb? A
felszolgálók sem érzik feszélyezve magukat: úgy látom, érzik, hibázhatnak,
cseveghetnek, gondolkodhatnak, ajánlhatnak, magyarázhatnak. Ugyanaz a hely, de
mégis más.
Ugyanaz a berendezés, semmi sem változott, még az asztalok
elrendezése sem. De mégis érezhetően más étterembe ülünk be most, mint mondjuk
pár hónappal ezelőtt. A legfontosabb poszton történt változás ugyanis, és ez a
séf pozíciója. Huszár Krisztián távozott és a Konyhába tette át székhelyét, míg Londonból hazacsábították Krausz Gábort, aki most a Zóna konyháját vezeti.
Az első, ami szembetűnik az étlap kézhezvételekor, az az,
hogy másképp vannak szabva a fogások, az árak, a köretek. Itt külön hasáb van a
köretekre, a side dishekre, mint ahogy bizonyos angol gastropubokban megszokhattuk.
Vélhetően az ihlet is innen érkezett az étlapra, mert egy jóval egyszerűbb,
kevesebb meglepetést tartogató, bár néhány érdekes kísérlettel tarkított menüt
látok. Vannak az étlapon levesek külön, előételek, főételek, köretek, saláták.
Az árfekvés is is jelentőset változott - inkább lefele.
Talán ez egyetlen ide nem illő tétel a burger, ami bizonyára nagyon népszerű,
de véleményem szerint azért egy jelentős lépés lenne egy nem kívánt turista
nu-bisztro irányba, ha folyamatosan a menün tartanák. Vannak olyan comfort
foodok, amik talán nem ennyire megosztóak, de mégis beférnek egy modern bistro
kínálatába. Sehogy sem tudok szabadulni a gondolattól, hogy a Zóna számára a
Tom’s Kitchen lenne az etalon Londonban, ahol Gábornak volt szerencséje főzni
egy darabig.
Az első fogás Jakab kagyló almával és gesztenyével. Valahogy ezt olyan fogásnak érzem, ami valahol már valamilyen más környezetben bizonyított. Mert jó. Mert minden benne van, ami egy jó fogáshoz kell: kellően perzselt duci Jakab-kagylók, friss savas alma és meleg, édeskés, gazdag gesztenyemártás. Sav, édes, sós arányosan adagolva a tányéron. Nem rökönyödtem meg, nem fogtam padlót, de nagyon jól éreztem magam az étel elfogyasztása közben és nagyon jól esett.
Kukoricakrém leves tortellini betéttel. Ismét egy kedves,
közérthető étel, édeskésen tejszínes pürésített kukoricával, jófajta feszes
tésztás levesbetéttel, kis zöld petrezselyemolajjal színezékként. Kellemes
volt, semmi több.
A főételnek kapott vindaloo ördöghal az angol / indiai
fúziós konyhára utal, amiben Gábor bizonyára tobzódott az utóbbi években.
Mostanában nagyon hódítanak Londonban az olyan nem tradicionális indiai éttermek,
amelyek próbálnak a szószos bikaerős currys ételektől elszakadni egy csöppet,
és olyan alapanyagokkal ötvözni az indiai fűszereket és fogásokat, amelyeket a
szubkontinens nem igazán ismer. Így jöhet be a képbe az ördöghal, ami ugyebár
klasszikus mediterrán hal, zsíros, tömör húsú, tartalmas. A vindaloo az indiai
konyha legcsípősebb fokozata, goai illetőségű. Lábjegyzet ehhez a történethez:
egy kedves rokonom, - aki nagyon szerette a csípős ételeket- egy időben úgy
szelte a vindaloo pasztát, mint a szalámi karikákat, majd kenyérre helyezte és
elfogyasztotta. Mi közben megrökönyödve figyeltük mikor kell mentőt hívni
hozzá.
Érezhető az indiai fűszerezés az ördöghalon: a kömény, a
koriander jótékony adagolása és némi csili is, bár full vindaloo vélhetően
teljesen elnyomná az ördöghal ízét. Köretnek cékla, korianderhab és némi
kurkumás curry mártás érkezik. Kifejezetten kellemesnek ítélem a fogást, bár
semmi sem hasonlítható ahhoz, amikor a tandoorban sülnek rá a fűszerek a
csirkére vagy halra. Ugyanis itt egy picit „leváltak” az indiai ízek a halról,
durva maradt a fűszerezés. Amolyan jó próbálkozás, de talán a megvalósításon
még picit csiszolni kell.
Zártuk a vacsorát egy igen jóízű répatortával, amihez narancsos vaníliafagylalt tartozott. A Zóna teljesen más lett, mint volt: alapjaiban, esszenciájában változott
meg. Köszönhetően az új séfnek, étlapnak. Szerintem jót tesz neki a
fesztelenség, jót tesz a friss lendület. Majd elválik a közönség hogy fogadja.
Zóna étterem
http://www.zonabudapest.com/about/
Összesen 7 pont