BEST OF 2008

Igazán megtisztelő, ha a világ egyik leg(el)ismertebb bloggere megemlít online hasábjain. Az Opinionated About Dining nemcsak blogként, hanem amolyan alternatív online kalauzként is működik az idei évtől kezdve. A világlatott és "világevett" szerkesztő nemcsak a saját, hanem világszerte bloggerek ezreinek tapasztalatait szedi össze és összegzi és ezek alapján készíti el saját listáit. Az oldal szerzője év végén arra kérte a vele kapcsolatban álló bloggereket, hogy nevezzék meg legjobb élményüket az év során és nevezzék meg azt a séfet vagy éttermet, amely a legkomolyabb potenciállal rendelkezik. Én a magam szerény tapasztalataival (amelyek hangsúlyozottan csak hazánkra terjedtek ki az elmúlt évben) Pesti Istvánt és a Bábel étterem kostoló menüjét emeltem ki mint legjobb éttermi élményét és Litauszki Zsoltot, a Maligán étterem séfjét neveztem meg, mint azt a séfet, aki előtt a legfényesebb jövő áll.

Inyencek számára külön mulatságos - pontosabban érdekes, hogy a fenti budapesti éttermek olyan körben említődnek meg, mint a noma, a per se, az ood sluis vagy az urasawa. De ez valószínűleg Budapest, mint város egzotikumának (és a FoodPolice-nak :)) köszönhető.

Persze egyik sem tökéletes: a Bábelben majdnem minden isteni, de fellelhetőek koncepcionális problémák a "delikátságával" és az adatok méretével kapcsolatban. Szerintem nem lehet elvárni minden vendégtől hogy 4-5 fogást egyen végig, épp ezért érdemes lenne megkülönböztetni a tasting menü adagok méreteit az a la carte rendelhető fogásoktól vagy külön á la carte étlapot kreálni. Mindkét étterem elhelyezkedése hagy némi kívánnivalót maga után, de számomra erősen kérdéses hogy a Maligán jelen formájában túléli-e a nyarat a Lajos utcai pincében. Mindenesetre szerintem mindkét hely bizonyítja azt, hogy itt megmozdult valami, mégpedig jó irányba.

http://www.opinionatedaboutdining.com/OADblog.php?ID=10826