SAN SEBASTIAN - A VILÁG LEGJOBB KAJAVÁROSA

Hogy miért ajánlom? Mert a világ legjobb "kajavárosa"  Baszkföld fővárosa San Sebastian. Ok, persze szép is, és van tengerpartja, sőt építészete sem elhanyagolható, és ha Bilbaoban eltöltünk egy napot előtte, akkor kulturálódhatunk is a Guggenheim múzeumban Jeff Koonsal vagy egy jó Basquiat kiállitással, de azért ha őszinték akarunk lenni, akkor az ember zabálni megy elsősorban oda.

Az eredeti cikk a Kreatív Online-on jelent meg.


Jeff Koons




Jeff Koons


Gyakorlatilag nincs olyan hely San Sebastian belvárosában, az óvárosban, ami ne a legtökéletesebb alapanyagokkal dolgozna és a legjobb technológiával rendelkezne. Van olyan pintxo bar amely klasszikus szeletelt kenyérre feltűzdelt finomságokat árul, de van sok olyan, ami tapas és raciones méretben tálalja az ételeket. Előbbi kisebb, utóbbi nagyobb adagot jelöl. Ezek abból a szempontból jobban tetszettek és népszerűbbek is voltak, hogy csak szezonális és friss alapanyagokkal dolgoznak és minden azonnal ott frissen készül.



Rántott tengeri rózsa rózsaszín mártással - életemben nem ettem még tengeri rózsát, de valahol a tengeri rántott velő körül mozgott az íze, A mellé kapott korianderes, csípős, majonézes, kicsit ecetes mártás géniusz volt.




La cuchara de san telmo




Palamos rák aiolival - alapanyag perfekció, grillezési tökély.


Szeretek jó előre felkészülni az ilyen jellegű megmérettetésekre: megnézem az épp aktuális ranglistákat, tripadvisor bejegyzéseket, chowhound értékeléseket, blogokat és ajánló site-okat és ezek alapján elkészítem a saját mátrixomat, hogy mit és hol érdemes kipróbálni. Ebben az esetben szüleim is velünk voltak es nem is nagyon értették, hogy miért állítom fel őket egy nagyon hangulatos pintxo barban az asztal mellől es utasítom őket arra, hogy vegyék a kabátjukat, mondván: ez a hely sajnos nincs a listámon. Sajnos, ilyenkor nem ismerek tréfát es nem vagyok valami rugalmas.



Iberico sertésoldalas. Ezt asszem "kebabnak" hívták. Leesett a csontról annyira puha volt. Ebből kettőt toltunk be rövid idő alatt.




Iberico ropogós malac almamártással. Szerintem a bőrön látszik is, hogy ez mennyire fantasztikus volt. Vajpuha malachús a ropogós bőr alatt.




Euskadi. A baszkok identitása megkérdőjelezhetetlen. És van hozzá egy jó kis zászlójuk, saját nyelvük, sőt még saját betűkészletük is. Irigylésreméltó hogy arculatilag ennyire konzisztens tud lenni egy nép.


Négy egészen különböző helyet sikerült megnéznünk egy este alatt. Volt kísérletezőbb konyha - dinnye tonhal es reszelt tojássárgája - volt tradicionálisabb - iberico oldalas - és valahol a kettő között - rizotto idiazabal sajttal. Az utolsó Borda Berri névre hallgató intézményben mar küzdöttünk erősen az oldalassal es a hátszínnel, de hősiesen legyőztük őket a végén.





Isteni, ahogy az ember a napi ajánlatokból (csak ez van) leadja a rendelését a pultnál - ha sikerül odaférkőznie -  és addig szopogatja a sidrajat avagy almaborát, amíg nem üvöltik a nevét hogy kész az étel. Ezt azután érdemes a pult mellett állva optimális esetben késvillával, hely es pult hiányában pedig állva kézzel elfogyasztani.
Ami meg egészen meglepő az az, hogy a dolog teljesen generáció független. Egymás mellett állnak a fiatalok és a 70 éves nyugdíjasok és mindegyik élvezi az ételeket és az életet.



La cuchara de san telmo. Pulthoz áll az ember, leadja a rendelést, majd megpróbál elhelyezkedni (sikertelenül). Utána üvöltik a nevét, ő megint megpróbál átvágni a tömegen (sikertelenül), majd tányérokat egyensúlyozva a feje fölött helyet keres újból.




Beti Jai. Ilyen a klasszikus pintxo. Egy botocskára felszúrt szendvics mindenféle kivitelben.




A fuego negro. Talán a leginkább innovatívnak nevezhető tapasintézmény. Már már molekulárisba hajló.




Ezen a szakaszon van a legtöbb és legjobb tapas bár









Polipkar sárgabarack mártással. HÚ. Tökéletes grillezett és ismét elképesztően puha polipkar. Alatta édes krémes barackszósz.




Oldalas, bélszín magos mustárral. 


Nem is tudom mit érdemes itt olvasni. Étlapokat talán. Meg a Michelin guide-ot. Ugyanis itt van az egy főre eső legtöbb csillag Európában. San Sebastian vagy Donostia nem nagy város, de mégis van neki legalább 3 db 3 csillagos étterme és számtalan egycsillagosa is. Ha meguntuk a kajablogokat és az értékeléseket, akkor vegyünk a kezünkbe egy Hemingwayt, mondjuk az Akiért a harang szólt-ot vagy a Nap is felkelt-et. Zenének ajánlom a Los cuaranta principalest ami mai zenéket nyom, vagy a Kiss FM-et, ami ideális 80-as popot tol ahhoz, hogy az ember elviselje a 4 órás vezetést Madridból felfele.



Gombás rizottó idiazabal sajttal. Mit mondjak, a rizottójuk is remek. Inkább orzoval készül, ami tésztába hajló nagy rizsszemet jelöl. Plusz gombák, gombával dúsított alaplé és rá olvadozó juhsajt.




Steak










Tonhal görögdinnyével és reszelt /fagyasztott tojássárgával. Érdekes módon a dinnye egész jól passzolt a tonhallhoz, mindkettő a maga nemében "édeskés" a fagyasztott reszelt tojás meg a kívánt sósságot adta.